Върни се горе

Българските здравни власти са взели всички превантивни мерки по отношение разпространението на новия коронавирус. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев след спешна среща при премиера Бойко Борисов по темата. 
Гражданите, които пристигат от Китай или от друга държава, на чиято територия е установено разпространението на новия коронавирус, ще минават през термокамери и щателна медицинска проверка на летищата в София, Бургас и Варна, обясни Кирил Ананиев.  Пристигащите, които имат температура или други грипоподобни симптоми, ще бъдат приведени директно в лечебно заведение с инфекциозна структура, където ще останат под карантина в продължение на 14 дни. Ако нямат симптоми, ще останат под домашно наблюдение от личния лекар за две седмици. Ще бъдат наблюдавани и контактните лица. 
Денонощно по летищата ще има дежурни екипи. Още през следващата седмица в Брюксел ще се проведе среща на министрите на здравеопазването на ЕС, на която ще се обсъждат общи мерки. 
Здравният министър посочи, че вече са осигурени специализирани престилки, маски и шапки, които да предпазват както медицинския персонал, така и този на граничните власти.  “Създали сме необходимата координация по лечебните заведения. На този етап сме направили всичко необходимо”, заяви още министър Ананиев. Той припомни, че у нас вече има реактиви за установяването на новия коронавирус. Тестовете са налични в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести и там ще се изпращат пробите от всички лечебни заведения. 
Здравният министър добави, че на сайта на МЗ ще бъде качен списък със страните, в които вирусът е навлязъл, както и описание на симптомите на новия коронавирус 2019-nCoV.

Сподели в: