Върни се горе

За първи път такъв огромен ресурс, в размер на допълнителни 200 млн. лв. за болничната помощ, е предвиден в проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г., а една значителна част от тях ще отидат за увеличение на заплатите в болниците. Това заяви министър Ананиев на брифинг в Министерския съвет след среща с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) при вицепремиера Томислав Дончев. „Анализът, който направихме, показва, че обемът дейност е достигнал вече своя таван, т.е. тези пари ще влязат през увеличение на цените на клиничните пътеки“, подчерта още Ананиев.

Здравният министър беше категоричен, че с цел да бъде гарантирано разходването на средствата за заплати, при преговорите за Национален рамков договор (НРД) МЗ ще настоява да се запише изричен текст, който оказва, че не по-малко от 50 % от средствата за болнична помощ са предвидени за възнаграждения. Друга позиция, която министерството ще защитава, е записването в НРД на конкретни съотношения между възнагражденията на професионалист по здравни грижи и лекар, като това е съобразено с преследваните стойности по Колективен трудов договор.

„Освен тези два контролни механизма, като принципал на една голяма част от болниците – областните болници и държавните болници, имам право да изпратя определени указания, които трябва да бъдат изпълнявани, за което ще търся отговорност от директорите и от управителните тела. Освен това ще подсиля и представителите на Министерството на здравеопазването, които участват в бордовете, както и с доказали се експерти с административен опит - да наблюдават пряко както изпълнението по места на Националния рамков договор, така и вътрешната организация по формирането и разходването на разходите за персонал“, допълни още здравният министър.

„С бюджета за 2020 г. ние даваме устойчивост на допълнителния ресурс, който беше отпуснат от правителството през настоящата година по реда на Наредба №3 за дейностите извън задължителното здравно осигуряване, т. е. това не са еднократни разходи. Ние ще ги предвидим целогодишно, за да могат те също да доведат до увеличаване на разходите за персонал“ , посочи Кирил Ананиев.

Сподели в: