Върни се горе

Хората, с трансплантация на органи, тъкани или клетки ще имат право на постоянно наблюдение от лекар, така наречената диспансеризация. Това предвиждат промени на МЗ в Наредба 39 за профилактичните прегледи.

Диспансеризацията ще се осъществява в болниците, където е извършена операцията. Ако интервенцията е правена в друга страна, пациентите сами ще посочват къде искат да се лекуват след това у нас. Лечебните заведения пък ще трябва да поддържат регистри с трансплантираните пациенти, които наблюдават. По този начин ще се осъществи по-качествени грижи за пациентите.

С промените в наредбата се въвеждат и нови прегледи за децата. Малчуганите от две до седем години ще минават и през изследване на зрителната острота веднъж на пет години. Също така лекар ще трябва да посещава бебетата в къщи до 24 часа след изписването им, както и между 14-я и 20-я ден след раждането. С промените изрично се регламентира и формирането на рискови групи от общопратикуващите лекари за сърдечносъдови заболявания като диабета, онкологичните и сърдечносъдовите.

Сподели в: