Върни се горе

Министерство на отбраната системно ще предоставя хеликоптери и самолети за нуждите на донорството и трансплантациите. С машините ще се превозват органи и реципиенти, когато се намират на по-далечно разстояние от болницата, в която ще се извършва операцията. По този начин ще се намали риска от пресрочване на времето, в което може да се направи трансплантацията. Сътрудничеството между двете институции и МВР са разписани в заповед на вицепремиера Цветан Цветанов.

Военно-транспортните самолети и хеликоптери ще бъдат използвани при случаи, които са отдалечени на повече от 3 часа с автомобил. Така ще може да се спази исхемичното време за трансплантация на органите. В случай на предстояща сърдечна трансплантация изискването за отдалеченост е до 2 часа с наземен транспорт. Самолетите и хеликоптерите са транспортен тип и могат да бъдат оборудвани с медицинска апаратура.  Сред тях са самолетите „Спартан” с 50 места и 36 носилки” и АН-30 с 22 места, както и 6-местен „Пилатус”. С тях ще се транспортират и придружаващи лекарски екипи за трансплантация на органи. Изпълнителната агенция по трансплантации вече използва военен транспорт при донорската ситуация на 3 февруари тази година.

Координацията между структурите на МЗ, МО и МВР се извършва максимум за 20 минути от подаването на информация. За това време се определят летателните машини, екипите, както и площадките за кацане и излитане. Самолетите могат да излитат от авиобаза „Враждебна” до всички точки на страната. Те ще достигат до Варна и Бургас за около 1 час, до Горна Оряховица и Пловдив – за 40 мин. Санитарните хеликоптери се намират в авиобаза „Крумово”. Те са модели „Кугар с 8 места и 6 носилки и МИ-17 – с 6 носилки, медицински лица и 6 места. В момента се разработва карта на площадките за кацане на хеликоптерите, от които при необходимост могат да се транспортират донори.  За София поради натоварения трафик се обсъжда определянето на площадки за кацане на хеликоптери  в близост до лечебните заведения. Междувременно се използва стадион „Спартак”. Финансирането на конкретните полети ще се осъществява от Министерство на здравеопазването. Ведомството ще заплаща преките разходи за гориво и за труда на летателните екипи.

Сподели в: