Върни се горе

Прегледи за риска от остеопороза се извършват в цялата страна. Те се организират от РЗИ и Асоциация „Жени без остеопороза” във връзка със Световния ден за борба с остеопорозата - 20 октомври. Изследванията са част от Националната програма за ограничаване на остеопорозата, която МЗ провежда за шеста поредна година съвместно с неправителствената организация. Целта на кампанията през тази година е да насочи вниманието на хората към рисковите фактори и значението на профилактиката.

Изследванията за риск от остеопороза се провеждат в 60 центъра в цялата страна срещу минималната такса от 5 лв. Те започнаха през месец март. Досега в тях са обхванати 197 населени места и над 10 хил. души. Резултатите до момента показват, че при всеки четвърти има риск от развиване на болестта. В изследвано се обхващат 19 рискови фактора. Най-изявеният от тях е възрастта – над 40 години.  С най-високо разпространение сред обхванатите лица са три рискови фактора: ниска физическа активност, недостатъчен престой на открито без прием на витамин Д и тютюнопушене. С по-малко от 30 минути дневно физическа активност са 43% от обхванатите лица.  По-малко от 10 минути дневно на открито, без да приемат добавки с витамин Д прекарват средно 33%.  Тютюнопушенето е разпространено сред 32 % от анкетираните.

В рамките на Националната програма за ограничаване на остеопорозата в страната се провежда и широка разяснителна кампания за рисковете и профилактиката на заболяването. През 2011 г.  регионалните здравни инспекции и асоциация „Жени без остеопороза” организираха над 700 здравнообразователни мероприятия (дискусии, лекции, видеопокази, семинари, обучения, игри, състезания, турнири, изложби, пресконференции) за информиране на населението относно рисковите фактори за възникване на остеопорозата. Също така са направени и над 680 консултации.

В България предстои да стартира 2-годишния проект „Не е късно да спрем остеопорозата”, който беше спечелен като грант от Международната фондация по остеопороза.”. Той ще бъде реализиран от Асоциацията „Жени без остеопорозата” с подкрепата на МЗ. Ще бъдат обхванати 15 000 възрастни хора в 28-те области специализираните домове в страната. Ще бъде извършвано замерване на костната плътност, а специалисти и общопрактикуващи лекари ще насочват рисковите пациенти към специализирана медицинска помощ.

Сподели в: