Върни се горе

На 1 декември в повечето областни градове в страната ще се извършват безплатни и анонимни консултации и изследвания за СПИН. Инициативата е част от АНТИСПИН кампанията „Бъди в час”, организирана от МЗ и Програма «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН».

В София от 9.30 до 11.30 ч. мобилен кабинет с екип от Националната лаборатория по  ХИВ ще бъде в двора на Софийския Университет. Пред сградата на фармацевтичния факултет на Медицинския университет от 11.00 до 16.00 също ще бъде разположен подвижен кабинет с екип на Сдружение „Здраве и бъдеще”. Междувременно доброволци ще раздават информационни материали и презервативи. Вечерта на 1 декември Коцето Калки организира АНТИСПИН караоке парти в столичния клуб „Фенс”. Редица инициативи за популяризиране на денят за борба със СПИН ще се проведат и в останалите градове на страната.

В Благоевград студенти от Югозападния Университет, от Американския Университет и ученици ще направят шествие, което ще приключи с оформянето на „червената панделка” – символ на борбата срещу СПИН.

В Бургас от 14 ч. ще започне официално откриване на изложба с фотографии и четене на отличени есета, посветени на 1 декември в Изложбена зала на Младежки културен център. От 18.30ч. ще бъде представена театрална постановка „Нечия вина” от Формация за модерен младежки театър в зала НХК за ученици от бургаски училища. Денят ще завърши в 20.30 ч. със запалване на традиционната огнена панделка, пред сградата на Районен съд. В Пловдив на Централния площад ще се проведе концерт пред Централна поща на пл.”Централен”. В Русе ще се органзира изложба с рисунки на ученици от Математическата гимназия и викторини. Подоробна програма с всички инициативи по места може да намерите в прикачения файл и на сайта на МЗ.

 

 

По света над 33 милиона в света живеят с ХИВ. На всеки 12 секунди се инфектира един човек. На всеки 16 секунди един умира.

 

В България всяка седмица трима души се инфектират с ХИВ. Половината от живеещите с ХИВ у нас са под 30 години.

 

Над 4 хиляди души в България живеят с ХИВ. З хиляди от тях не знаят това, сочат математическите модели за оценка на разпространението на СПИН, разработени Програмата за СПИН на ООН (UNAIDS).

 

Официално регистрираните ХИВ позитивни лица са 1071.

Сподели в: