Върни се горе

В Изпълнителната агенция по лекарствата на Република България не е постъпвала официална информация от Държавната служба по лекарствени средства и контрол над наркотичните вещества на Република Украйна във връзка с трагичен случай с дете след ваксинация с българска БЦЖ ваксина.

До момента в Изпълнителната агенция по лекарствата не са получавани съобщения по системата за бързо уведомяване RAPID ALERT за проблеми в качеството на BCG Vaccine, freeze –dried, партида № 297, нито за нежелани лекарствени реакции, свързани с приложението на същата. Одобрената информация за продукта не съдържа данни и предупреждения за възможна внезапна смърт, нито за състояния, които могат да доведат до смърт.

Партидата е освободена от Изпълнителната агенция по лекарствата със сертификат № 0499V/2017/WHO с дата на издаване 30.06.2017г.. Срокът на годност е 29.02.2020 г. и указано съхранение при температура от 2 до 8º С, далеч от слънчева светлина.

Посланикът на България в Украйна е разговарял с украинските здравни власти и е поискал допълнително информация. В момента Министерството на здравеопазването на Украйна извършва проверка на случая. Докато не излязат резултатите от проверката, партидата ваксини, в която е била и тази, поставена на детето, ще бъде временно забранена за приложение.  

Решението на украинските здравни власти временно да преустановят ваксинациите със съответната ваксина е обичайна превантивна мярка, която ще позволи да се направят необходимите проверки.

Сподели в: