Върни се горе

2 478 души са сканирани за туберкулоза по време на юнската „СЕДМИЦА НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ”

            Общо 2 478 пациенти се подложиха на скрининг за риск от туберкулоза чрез анкетна карта по време на юнската кампанията за безплатни прегледи за туберкулоза „Седмица на Отворени врати”. От тях 1 569 лица бяха консултирани и прегледани за туберкулоза. Желаещите да се изследват за това заболяване бяха консултирани в специализираните лечебни заведения във всички 28 областни градове.   
            По време на кампанията са диагностицирани 28 лица с туберкулоза, на които е започнато своевременно лечение и 90 лица с латентна туберкулозна инфекция, които провеждат профилактично лечение.       
           Инициативата за безплатните прегледи е на Програма „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.   
            Кампаниите „Отворени врати” са добра практика, доказала се във времето, за откриване на случаи с туберкулоза и своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията на други хора.   
            Регулярното провеждане на „Седмиците на Отворени врати” съдейства за повишаване на обществената информираност по отношение на туберкулозата, за навременната диагностика, лечение и профилактика на туберкулозата. По време на кампаниите се предлагат услугите скрининг на риска за туберкулоза чрез анкетна карта, преглед и изследване на лицата, които са в риск да развият заболяването, както и насочване за лечение на лица с туберкулоза или с латентна туберкулозна инфекция. Тези услуги са безплатни за всички пациенти, независимо от техния здравноосигурителен статус.  
            Благодарение на Националната програма по туберкулоза в България, както и на Програма „Укрепване на Националната програма за превенция и контрол на туберкулоза в Република България”, финансирана от Глобалния фонд, у нас за пета поредна година се постига тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза - от 40 на 100 000 население през 2005 г. до 23,2 на 100 000 души през 2013 г.  

Сподели в: