Върни се горе

Анализ на състоянието на лечебните заведения в страната, обсъждане на медицинските стандарти съвместно със специалистите и изготвяне на Национална здравна карта са трите основни приоритета на новия министър на здравеопазването проф.Анна-Мария Борисова. Това стана ясно днес по време на нейната първа пресконференция в Министерство на здравеопазването.

Три месеца е крайния срок, в който тези задачи трябва да бъдат финализирани.  При провеждане на здравната реформа няма да се закриват болници, няма да останат медицински специалисти без работа, каза проф. Борисова. Докато не се изработи националната здравна карта ще се спре провеждането на всякакви обществени поръчки за апаратура на болниците, допълни още тя. Целта е да не се изразходват средства без да бъде ясно дали има нужда от съответната техника в дадения район на страната.

Новите петвалентни ваксини за имунизация на децата, които трябваше да се прилагат от 1 април, вече са осигурени, стана ясно още днес. Първото нещо, което свърших с влизането си в министерството беше да реша този проблем, каза проф. Борисова.   

Сподели в: