Върни се горе

Във връзка със зачестили случаи на птичи грип сред домашни птици (патици, кокошки, пуйки, бройлери) на територията на страната и с цел предпазване от евентуално заразяване с птичи грип, Министерството на здравеопазването препоръчва да се спазват следните основни правила:

• Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо, яйца или продукти от птичи произход.

• При приготвяне на храната всички продукти от птичи произход, вкл. яйцата, да бъдат добре термично обработени, което гарантира унищожаването на вируса на птичия грип.

• При приготвяне на храна да се спазват следните изисквания:

ـ Разделно съхранение на сурово месо от приготвени ястия.

ـ Използване на различни дъски и ножове за обработка на сурово месо и други продукти.

• Да се избягват директни контакти, когато това е възможно, с болни, или умрели домашни  и диви птици.

• Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения и секрети.

• След контакт с птици или замърсени предмети и повърхности, задължително  да се мият ръце с миещ препарат и вода и да се подсушават. При липса на условия за миене, да се използват дезинфектанти за ръце или влажни кърпички.

Птичият грип е заболяване, засягащо най-често дивите птици, но може да засегне и домашните птици. Заразените птици отделят вируси със слюнката, носния секрет и изпражненията си. Заразяването на хората с вируса на птичи грип се среща рядко и се извършва при директен контакт със заразени птици или замърсени повърхности и предмети. За рискови фактори се считат клане, обезперушаване, обработка на трупове на заразени птици и подготовката на птиче месо за консумация, както и консумацията на неправилно термично обработено месо от заразени птици.

Важно е да се знае, че вирусите на птичи грип не се предават на хора при консумация на правилно приготвени птиче месо и яйца.

В много редки случаи е установено предаване на заболяването от човек на човек.

Заболяването при хората протича с различна клинична картина: от лека инфекция на горните дихателни пътища (треска и кашлица) до тежка пневмония, сепсис. Възможно е да се прояви и с конюнктивит, диария, повръщане, коремни болки, енцефалит.

По данни на Световна здравна организация, към момента птичи грип се регистрира сред птици в Африка, Европа и Азия.

Сподели в: