Върни се горе

На 14 февруари 2016 г., в Деня на влюбените и виното, стартира Втория етап на Националната АНТИСПИН кампания. Тя се провежда за тринадесета поредна година от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, в партньорство с Регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, училища и медии.

Всички областни градове на страната, както и по-малки населени места, ще участват в АНТИСПИН инициативите, които съчетават изработване на любовни послания и популяризиране на отговорно сексуално поведение. Тази година по време на кампанията за Св. Валентин активно ще се разгърнат здравни дискусии на тема любов и здравнословна сексуалност и тематични обучения за ХИВ и други полово предавани инфекции сред ученици, студенти и хора с рисково сексуално поведение. Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за ХИВ в 14 Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ в цялата страна (вж.http://www.aidsprogram.bg/files/Aktualizirani%20adresi_KABKIS_2016_4.pdf) и на терен в училища и в централни градски части.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 05 февруари 2016 г. са открити нови 16 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната  официално са 2 283 лица.

И през настоящата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от броя на жените.

Близо 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България от началото на годината са инфектирани по сексуален път. Важно е да се отбележи, че продължава да се увеличава процентът на ХИВ–позитивните в групата на мъжете, които правят секс с мъже, а да намалява в групата на инжекционно употребяващите наркотици.

През 2015 г. по предварителни данни над 330 000 души са се изследвали за ХИВ в КАБКИС и във всички лаборатории и лечебни и здравни  заведения на страната.

 

Всички инициативи по повод Национална АНТИСПИН кампания – 14 февруари прочетете в прикачения файл.

Сподели в: