Върни се горе

Хеликоптерната площадка ще осигури възможността пациенти в животозастрашаващи състояния да бъдат транспортирани до едно от най-модерните лечебни заведения у нас и да получат навреме високоспециализирани и компетентни медицински грижи. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по време на официалната церемония по откриването на лицензираната хеликоптерна площадка на покрива на столичната болница „Св. Екатерина“. Това стана в присъствието на зам.-министъра на здравеопазването проф.  Илко Гетов и изпълнителния директор на лечебното заведение проф. Димитър Петков.

По думите на министър Хинков  това е едно от трите вертолетни летища в столицата, което е регистрирано според всички европейски и български изисквания на системата. „България разполага с още няколко хеликоптерни площадки - част от инфраструктурата на спешната медицинска помощ по въздух.  Индикативният размер на средствата за изграждане на едно болнично вертолетно летище е до 120 000 лева с ДДС, като общо 26 болнични летища трябва да бъдат изградени в страната“, поясни министърът.

Заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов сподели колко ключова е тази хеликоптерна площадка. „Тя е първата в България лицензирана неназемна площадка. Намира се в гъсто населен район и ще осигури достъп до няколко лечебни заведения с различен профил, с различен обем на дейност и с различно ниво на компетентност“, коментира проф. Гетов, като обясни, че УМБАЛ „Св. Екатерина” е сред лидерите в трансплантологията и това ще позволи транспортиране на тъкани, органи и реализирането на донорски ситуации.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина” проф. Димитър Петков приветства присъстващите на това дългоочаквано събитие.  “Делото е започнато от проф. Александър Чирков и продължено от проф. Генчо Начев , а днес вече е факт. Това не беше възможно без съдействието на Министерство на здравеопазването през всичките тези години, с финансова помощ и подкрепа във всяко едно отношение“, сподели той.

Площадката ще може да се ползва и нощно време, след като хеликоптерите от системата на HEMS получат разрешение да летят и в тъмната част на деня.

 

Сподели в: