Върни се горе

Днес грипна епидемия е обявена в област Пазарджик и в община Плевен. От утре е обявена епидемия и в град София. В момента продължава да бъде по-високо от нормалното нивото на заболеваемост в София-област и в общините Благоевград, Петрич, Дупница, Рила, Кочериново. Във връзка с това МЗ припомня:

През този сезон у нас циркулират три щама: A/Калифорния/7/2009 (H1N1), A/Пърт/16/2009 (H3N2), B/Брисбейн/60/2008. Водещо, както в България, така и в останалите страни от Европейския съюз е разпространението на A /H1N1/. При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище.

И през тази година МЗ е осигурило антивирусни препарати, които могат да се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения, от Спешна помощ и от личните лекари. Тези медикаменти се разпространяват чрез съответните РИОКОЗ в страната по заявка на лечебните заведения или общопрактикуващите лекари. Медикаментите се отпускат безплатно на пациентите от медицинските специалисти.

За да се предпазят гражданите от заразяване обаче, най-важно е да избягват контакти с болни хора и да спазват добра лична хигиена. Това включва следните неща:

-     често измиване на ръцете с вода и сапун

-     използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на   спиртна основа

-     закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне

-     избягването на търкането на очи с мръсни ръце

-     често проветряване на въздуха в затворени помещения

-     редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения

-     измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца

 

Сподели в: