Върни се горе

Към инициативата се присъединиха Пловдив, Смолян, Велико Търново, Видин, Стара Загора, Плевен и Добрич

     Все повече областни градове се включват в кампанията за безвъзмездно и доброволно кръводаряване на 28 април – Цветница. Акцията е част от тазгодишната Пролетна кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване, която  се провежда под надслов „Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си”. Инициативата е традиционна за София, където се провежда вече за десета поредна година, като част от целогодишните дейности за насърчаване на кръводаряването като високохуманен акт. 
     Организатори на Пролетната национална кампания по кръводаряване са Министерството на здравеопазването, Националният център по трансфузионна хематология и БЧК, с подкрепата на Българската православна църква. За първи път през тази година към софийската инициатива се присъединяват 11 града. 
     Последните шест града, които са заявили готовност да проведат кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване на 28 април – Цветница, са Смолян, Велико Търново, Видин, Стара Загора, Плевен и  Добрич. 
    В Смолян от 11.00 до 13.30 часа акцията по кръводаряване ще се проведе пред църквата „Св. Висарион Смолянски“. 
    Във Велико Търново инициативата ще се проведе от 09.00 до 14.00 часа в района на църквата „Свети Николай“. 
    Във Видин желаещите да дарят кръв ще могат да го направят от 09.00 до 12.00 часа в района на църквата „Св. Димитър“. 
   Акциите в Стара Загора и Плевен ще се проведат в сградите на РЦТХ от 9.00 часа до изчерпване на желаещите да дарят кръв. 
    Кампанията за доброволно и безвъзмездно кръводаряване в Добрич започна още на 22 април и ще приключи на 30 април като се провежда всеки делничен ден в ОТХ на МБАЛ Добрич от 08.00 до 12.00 часа. 
    Преди дни готовност за присъединяване към традиционната за София акция заявиха градовете Варна, Пловдив, Бургас, Враца и Разград
    На 27 април, събота, от 7.30 до 19.30 ч.във Враца всички желаещи да се включат в акцията могат да посетят Отделението по транфузионна хематология в МБАЛ "Хр. Ботев". 
    Центърът по трансфузионна хематология - Варна също ще се включи в кампанията за Цветница. На 28 април, неделя от 9.00 до 13.00 ч. медиците ще очакват доброволци в сградата на Варненската митрополия. Акцията ще мине под мотото „Запали свещичка, дари живот". 
    В Бургас инициативата ще се проведе също на 28 април от 9.00 до 13.30 ч. в Бургаския свободен университет. На 28 април в Пловдив от 9.00 до 14.00 ч. мобилни екипи ще бъдат разположени в близост до православния храм „Св. Св. Петър и Павел”. 
    Жителите на Разград могат да дарят кръв на Цветница между 8.00 и 14.00 ч. в Отделението по транфузионна хематология в МБАЛ „Св. Иван Рилски”. 
    В София от 9.00 до 13.30 ч. мобилни екипи за кръводаряване ще бъдат разположени в близост до следните православни храмове: 
- Пл. “Св. Александър Невски”, в автобус за кръводаряване 
- Пл. „Св. Неделя” № 19, в аулата на Богословски факултет 
- храм „Свети Седмочисленици” - в сградата на VІ ОУ „ Граф Игнатиев” на ул. „6 септември” №16 
- храм „Света Параскева” – в Хоровата зала на „Дарби колидж” в двора на храма, бул. „Г.С.Раковски” № 58 
- храм „Покров Богородичен” - в Енорийски център „Покров Богородичен” зад хотел „Родина”

Сподели в: