Върни се горе

В периода 15-22 май 2023 г. ще се проведе Европейската седмица за изследване за ХИВ, вирусен хепатит B (HBV), вирусен хепатит C (HCV) и сексуално предавани инфекции (СПИ).

Провеждащата се за 11-та поредна година Европейска седмица за изследване цели да обедини усилията на институциите в Европа за предлагане на услуги за повишаване на осведомеността на населението относно ползите от ранното изследване за ХИВ, хепатити и сексуално преносими инфекции. Допълнителна информация може да бъде открита на официалната страница на Европейската седмица на изследването: https://www.testingweek.eu/about-european-testing-week/

Всяка година в третата неделя от месец май се отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Тази година денят е 21 май. Това е пореден, трети етап на Националната АНТИСПИН кампания. Денят е повод хората от различни страни по света да заговорят за СПИН, да се повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално предавани инфекции, да мотивира хората за отговорност към собственото здраве и да насърчи редовното тестуване за ХИВ. В България денят се отбелязва от 1992 година, в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН.  Това е възможност да се уважат усилията на посветилите живота си за подпомагане на хора, живеещи и засегнати от ХИВ.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на година до 11 май 2023 г. са открити нови 77 ХИВ – серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната от 1886 г. до сега са 4 125 лица. 86% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път и 14% – при инжекционна употреба на наркотици. Към 31 март 2023 г. общо 2 236 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 2 200 (98%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

В страната функционират 12 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към Регионалните здравни инспекции. В тези кабинети се извършват предтестови и следтестови консултации от подготвени медицински специалисти за повишаване на информираността по проблемите на ХИВ/СПИН. КАБКИС са разкрити към РЗИ в градовете Благоевград, Бургас, Варна, В. Търново, Враца, Добрич, Плевен, Пловдив, Русе, Столична РЗИ, Ст. Загора и Хасково.

И тази година доброволците на Българския младежки Червен кръст, партньори на Министерство на здравеопазването, ще организират дейности за запознаване на младите хора по метода „връстници обучават връстници“ за начините на предаване и предпазване от инфекцията.

 

Информация за инициативите, които ще се провеждат по време Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН и Европейска седмица за изследване за ХИВ, хепатити и СПИ, може да видите на интернет страниците на Регионалните здравни инспекции.

Сподели в: