Върни се горе

„Статистиката показва, че в световен мащаб случаите на преждевременна смърт, към които отношение имат и високите нива на фини прахови частици във въздуха, са над 4 милиона. В България те са около 18 000 годишно. В този смисъл, неслучайно първичната превенция на общественото здраве е сред приоритетите на Министерството на здравеопазването. Необходимо е да се засили работата на здравните власти, а и индивидуалният ангажимент, по посока профилактика на заболяванията, причинени от замърсения въздух“. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на кръгла маса за вредите от фините прахови частици, организирана от Българската асоциация за закрила на пациентите. Зам.-министърът посочи, че всяка една законова промяна трябва да стъпи върху експертен анализ и да е вследствие на постигнато съгласие между компетентните институции.

Директорът на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) доц. д-р Христо Хинков посочи, че са установени редица групи заболявания, които се дължат на повишените нива на фините прахови частици. Сред тях са белодробният рак, проблеми в развитието на плода при бременност, проблеми свързани с функционирането на дихателната система, като внимание трябва да се обърне и на евентуална връзка между болестта Алцхаймер и мръсния въздух.

Експерти от НЦОЗА са изготвили предложения за редуциране нивата на фини прахови частици, свързани с увеличаване на станциите за мониторинг, въвеждане на по-строги регулаторни мерки чрез изготвяне на стандарти за емисиите и за строителството, контрол на съдържанията на вредни вещества в суровините. По думите на доц. Хинков изключително важни са и поведенческите мерки, а именно как всеки индивидуално да допринася за чистотата на въздуха.

По време на кръглата маса председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров увери, че от съсловната организация ще подкрепят усилията на компетентните институции за справяне с проблема, какъвто е и интересът на всички български граждани.

На дискусията присъстваха още експерти от Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта и представители на лекарското съсловие.

Сподели в: