Върни се горе

Вчера, 28 април, приключи двудневната Национална конференция за финансирането на здравния сектор, проведена под надслов ПЕРСПЕКТИВИ ПРЕД ЗДРАВНАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ. В рамките на форума екип от експерти на Световната банка представи данните от поръчаното от правителството проучване на финансирането в здравната система, пазара на лекарства и спешната помощ.

Събитието беше открито от заместник-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски и от постоянния представител на Световната банка в България г-н Тони Томпсън.

По време на конференцията бяха представени изследването и анализите на фармацевтичните политики, пазара на лекарства и спешната помощ. На конференцията присъстваха експерти от Президентството на Р България, Министерски съвет, Министерство на здравеопазването, представители на Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителната агенция по лекарствата и др.

Екипът от експерти на Световната банка изтъкна, че България има модерни и добре развити здравна система и законодателство, които предвиждат покритие и здравна грижа за всички български граждани. Здравната система на страната включва добри практики на глобално ниво, които са характерни за развитите страни и се възприемат и от развиващите се държави. Все пак, по подобие на здравните системи по цял свят, и България е изправена пред предизвикателства, свързани със здравния статус на българите, финансовата защита, равенството, ефикасността и устойчивостта на системата, коментираха още експертите на Световната банка.

Участниците в националната конференция дискутираха и програмата за реформи на правителството в сектор здравеопазване, както и по какъв начин опитът на други държави може да послужи при вземане на решения как да се подобри здравеопазването в България.

Сподели в: