Върни се горе

 

Лекарите извършиха успешни трансплантации

на сърце и черен дроб

 

           Два донора бяха регистрирани през последните 24 часа в Изпълнителната Агенция по трансплантация.   Първият донор беше 53-годишен мъж от Плевен, а вторият – 28-годишен мъж от Пловдив. В двете донорски ситуации участваха екипите на УМБАЛ „Св. Екатерина”, ВМА, Университетска болница „Александровска” и Университетска болница „Лозенец”. Двата донора са с уникални, рядко  срещани кръвни  групи, което стеснява кръга на възможните реципиенти.

Решенията за преценка и избор на реципиентите бяха взети от експертен съвет с участието на водещи специалисти и представители на пациентски организации.

          Във  ВМА беше извършена  успешна чернодробна трансплантация с   донорския орган  от Пловдив. Органът е присаден   на 29-годишна жена с тежка цироза вследствие на Хепатит С. Операцията е протекла нормално и с минимална кръвозагуба. Пациентката е екстубирана, със спонтанно дишане, контактна и адекватна.

От същия донор в Университеска болница „СВ. Екатерина” екипът на проф. Генчо Начев  трансплантира сърце на 45-годишен пациент от гр. Русе. Реципиентът беше спешно издирен благодарение на бързата реакция и добрата координация между екипите на Спешна помощ в София и Русе, както и МВР.

Реципиентите, подходящи за бъбречна транплантация всеки момент се очакват да пристигнат в трансплантационните центрове – болниците „Александровска” и „Лозенец”.

          Според експертите от трансплантационните клиники във ВМА, УНСБАЛ „Св. Екатерина”, УМБАЛ „Александровска”, УБ „Лозенец”, УМБАЛСМ „Пирогов”, ІІІ-та градска болница органите на донора от Плевен не са годни за трансплантация.  В оценката участва и екип на Университетска СБАЛ към МУ-гр. Плевен, където беше извършена коронарографията.

          От м. август досега са реализирани  4  донорски ситуации, извършени са 9 трансплантации и евентуално още 2 бъбречни.    

Сподели в: