Върни се горе

Заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски взе участие в Среща на високо ниво по въпросите на раковите заболявания.

Високият форум се проведе в периода 15-16 ноември в Брюксел и премина под надслов „Ускоряване на действията: Манифест до 2030 г.“ Манифестът представлява подробен списък на приоритетите и предложенията за грижи за болните от рак, съставен от Европейската организация за борба с рака въз основа на информация, получена от членуващите в нея общества и групи пациенти. Документът е в съответствие с Европейския план за борба с рака.

Целта на Европейската среща на високо равнище по въпросите на рака, е проучване на всеки настоящ и бъдещ аспект на грижата за онкологично болните и тези в ремисия, както и представяне на Манифеста пред всеки кандидат на изборите за Европейски парламент през следващата година, с цел присъединяването му към тази пътна карта.

В рамките на форума бяха обсъдени всички аспекти на предоставянето на грижи за болните от рак пациенти, а също така и дейностите по превенция и профилактика на раковите заболявания.

Доц. Околийски беше поканен специално с цел представяне на изказване в сесия на тема: „Всеобхватна качествена грижа за всички, страдащи от ракови заболявания“.

Заместник-здравният министър сподели практиката на национално ниво за осигуряване на профилактични прегледи за скрининг на рак на млечната жлеза, шийката на матката, колоректалния рак и рака на простатата от НЗОК. Специално внимание, доц. Околийски отделни и на представянето на разработения и приет Национален план за борба с рака 2027.

В духа на Европейския план за борба с рака, Националният план включва няколко основни направления: превенция; скрининг; иновативна диагностика; иновативно лечение; качество на живот; създаване на система, която предлага устойчива и модерна грижа. Предвиждат се и различни инициативи за развитие на човешките ресурси в областта на онкологията.

Сподели в: