Върни се горе

Заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски откри първия национален конгрес по инсулт, който се провежда от 20 до 22 октомври в София и се организира от Българското дружество по инсулт, с председател доц. Росен Калпачки.

Събитието е посветено на проблемите и предизвикателствата, пред които е изправена страната ни  – световен лидер по заболеваемост и смъртност от мозъчен инсулт и има за цел да фокусира вниманието на възможно най-широк кръг от специалисти от областта на неврологията, общата и спешна медицина, неврохирургията, образната диагностика, ендокринологията, кардиологията, нефрологията, анестезиология и др.

„В нашата страна един от ключовите корективи, на чиято експертиза разчитаме при провеждането на държавната политика при борбата с инсулта, сте Вие – висококвалифицираните специалисти. Приветствам стремежа Ви да спомагате за въвеждането на най-съвременните утвърдени методи на база на които се усъвършенстват диагностиката и лечението на инсулта“. Това заяви доц. Околийски, като изтъкна заслугата на Българското дружество по инсулт за организацията на инициативата.

"Колкото по-рано събудим обществото, толкова по-добри ще бъдат резултата от нашите усилия", заяви от своя страна доц. Росен Калпачки. Той определи събитието като историческо и посочи, че с него ще бъде поставено началото на една интердиспилинарна обществена дейност за борба с инсулта.

В конгреса, който ще продължи три дни, участие ще вземат освен доказани специалисти от България, така и гост-лектори, които ще споделят опита на страни като Италия, Германия и Сърбия.

Сподели в: