Върни се горе

„Заболяемостта от грип в някои от областите на страната расте бързо. По тази причина, в рамките на ежеседмичната среща във връзка с епидемичната обстановка в страната, основна тема беше разпространението на сезонния грип. Регионалният щаб в Бургас днес обяви грипна епидемия. Ръст на заболяемостта отчитаме и в областите Пазарджик, Варна, Ловеч, Шумен и Габрово“. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерството на здравеопазването.

Той посочи, че ситуацията е динамична, но за разлика от предишни години този път епидемичната вълна започва от източните области на страната, като стойностите на заболяемостта за София към момента остават сравнително ниски – под епидемичните нива.

„Мерките, които ще се предприемат, ще са стандартните и са съсредоточени главно към дейността на лечебните заведения – временно преустановяване на детските и женските консултации, отлагане на имунизации, преустановяване на свижданията“, уточни доц. Кунчев.

В рамките на утрешния ден главният държавен здравен инспектор ще проведе видеоконферентна среща с директорите на 28-те РЗИ в страната, като ще бъде акцентирано върху готовността на лечебните заведения по области за реакция при повишаване заболяемостта от сезонен грип. Доц. Кунчев апелира гражданите да не пристъпват към самолечение и при необходимост да се обръщат към личния си лекар, който най-добре познава здравословното им състояние.

Сподели в: