Върни се горе

Заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Георги Йорданов се срещна с председателите на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева, на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева и с членове на организациите. Сред темите на разговора бяха възнагражденията на медицинските сестри, условията на труд и възможността професията им да бъде определена за защитена.

Зам.-министър доц. Йорданов посочи, че част от поставените проблеми на медицинските сестри ще бъдат обсъдени в работен порядък и с други министерства, за да се търси трайно решение. Целта е да се намерят подходящите форми и стимули, така че повече млади хора да изберат професията и да останат да практикуват в България. Сред водещите задачи на Министерството на здравеопазването е българското здравеопазване да бъде обезпечено с достатъчно квалифицирани специалисти и професионалисти по здравни грижи, заяви още доц. Йорданов.

По данни на МЗ през последните 14 години намалява броят на издаваните от ведомството удостоверения, необходими за упражняване на професията „медицинска сестра“ в чужбина. През 2021 г. са издадени 101 удостоверения, 2020 г. – 77, 2019 г. – 100, 2018 г. – 111, 2014 г. – 327, а през 2008 г. - 687.

Сподели в: