Върни се горе

В едноседмичен срок членовете на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването да изпратят своите предложения до Министерството на здравеопазването за решаването на проблема с недостига на лекарствени продукти. Това решение беше взето на днешното (7 ноември) първо заседание на сформирания от министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев съвет, чиято цел е да засили контрола върху обезпечаването на българските пациенти с лекарства.

В рамките на съвета бяха обсъдени възможностите за оптимизиране прилагането на Закона за здравето и европейското законодателство в областта на лекарствоснабдяването. Предмет на разговори бяха още верификацията на лекарствените продукти, Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък на Република България (СЕСПА), както и причините за недостига на отделни лекарствени продукти у нас. Представителите на здравните власти, на регулатора и на участниците във веригата на лекарствоснадбяването бяха категорични, че всеки конкретен случай на липсващо лекарство трябва да бъде разглеждан самостоятелно, доколкото причините за недостига са от различно естество.

На този етап не е констатиран системен проблем, затова обсъждаме всички възможни начини в най-кратки срокове да направим така, че недостигът на лекарства да бъде максимално ограничен и пациентите да бъдат спокойни, че могат да продължат терапията си. Това обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов пред медии след заседанието на съвета.

В Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването са включени представители на МЗ, ИАЛ, НСЦРЛП, БФС, ARPharM, БАРПТЛ, БАТЕЛ, БГФармА и др.

Сподели в: