Върни се горе

Безвъзмездното предоставяне на 17 оборудвани линейки от Правителството на Китайската народна република е изключително ценна и необходима помощ за нас в този момент, когато системата ни на спешна медицинска помощ се нуждае от обновление и модернизация. Това каза министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски днес, 11 октомври, на официалната церемония по приемането на дарението от Правителството на Китай.

На церемонията присъстваха г-жа Евгения Колданова, заместник-министър на външните работи, д-р Григор Малев, директор на Агенцията за чуждестранна помощ, д-р Матей Матеев, заместник-министър на здравеопазването, д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София, представители на министерствата на здравеопазването, на външните работи, лекари и експерти в системата на здравеопазването.

Линейките са оборудвани с носилки и кислородни системи и са на обща стойност близо 1 млн. лв.

Г-н Ван Дзюлин, временно управляващ посолството на Китайската народна република у нас, заяви, че решението на правителството на Китай да осигури безвъзмездно санитарните автомобили за нуждите на България, е израз на развиващото се сътрудничество между двете страни. Той връчи на министър Гайдарски ключовете от линейките с пожелание за успешно развитие на здравната система в България.

Министър Гайдарски изрази от името на Министерството на здравеопазването и на правителството на България благодарност към правителството и народа на Китай за предоставения медицински транспорт. Той посочи, че линейките идват изключително навременна, тъй като системата на спешна медицинска помощ разполага в момента със силно амортизиран автомобилен парк, с остарели линейки, повечето от които трябва да се бракуват. МЗ обръща сериозно внимание на развитието и модернизирането на тази система и дарението от Китай е част от предвижданото й обновление.

Министър Гайдарски връчи на г-н Ван благодарствена грамота от името на Министерството на здравеопазването. Г-жа Евгения Колданова, заместник-министър на външните работи, връчи на г-н Ван благодарствена нота от Министерството на външните работи.

Сподели в: