Върни се горе

Състоянието на четиримата тежко пострадали при катастрофата край Ямбол, които вчера бяха превозени с линейки до ВМА, Болница „Лозенец” и „Пирогов” е стабилно.        

І. Настанените в „Пирогов” са без опасност за живота. Постъпилите снощи към 19,30 ч. - 51-годишният Г.Г. /шофьор на автобуса/ и 52-годишната И.С., са преминали веднага през всички рутинни изследвания, направена им е и томография на глава и шия. Двамата са с мозъчно сътресение, жената има и счупена лъчева кост на лявата ръка. Пациентите са настанени в неврохирургичната клиника на „Пирогов”. Прекарали  са спокойно нощта. Те са стабилизирани, контактни и адекватни. Днес предстоят консултации със психолог.

ІІ. Стабилно, но все още тежко е състоянието на 31-годишната Шенгюл Яшарова, която беше приета в 19.40 ч. в Спешната помощ на ВМА. Пациентката е с тежка черепно-мозъчна травма и лицево-челюстна фрактура. След пристигането са й извършени пълен обем изследвания – кръвна картина, скенер, ехография, както и консултации с гръден хирург. Днес пострадалата е настанена в Клиниката по анестезиология и реанимация на ВМА. Тя е на командно дишане в медикаментозно провокирана кома, но без опасност за живота и с нормални жизнени и сърдечни функции. В момента й се извършва на операция на счупванията по лицевата кост.

В 3.00 часа през нощта в Спешна помощ на ВМА е докаран и раненият полицай Димитър Димитров. 52-годишният пациент е в стабилно състояние и е настанен в Клиниката по ортопедия и травматология с вътреставно счупване на лява подбедрица и лека травма на рамото. В момента му се извършва операция.    

ІІІ. От Университетска болница „Лозенец” съобщават, че на 28.05.2009 г. в 19.45 ч. е приета жена на 53 години, която е транспортирана от Ямбол от екип на болницата. Направени са й пълни изследвания, скенер на цяло тяло, ехограф, преглед от специалист УНГ, преглед от стоматолог и очен специалист. След изследванията е установено, че има фрактура на костите на носа с дислокация, оток на меки тъкани около орбитите, фрактура на дясна мишнична кост, фрактура на таза в областта на финфизата с разместване  и разкъсана връзка на дясно коляно и двойна фрактура на ляв глезен. По други органи няма установени увреждания. Пострадалата е в стабилизирано състояние и обезболена. Тази сутрин бяха извършени три операции. Първата е за фиксиране на травматичните промени в областта на носа и орбитата на лицето. При втората операция е извършено  външно фиксиране на таза и фиксиране на бималеоларната фрактура на десния крак, а при третата фиксиране на счупена кост на дясна мишница. 
Състояние стабилно - без опасност за живота.

ІV. Обобщената информация, предоставена от ръководството на МБАЛ „Св. Пантелеймон”- Ямбол, показва, че след инцидента на 28.05.2009 год. в местността „Бакаджик”, от 9.35 часа до 11.10 часа през Спешно отделение на– Ямбол, са преминали 15 пострадали.

От тях са хоспитализирани 10 души, от които една пострадала от Нова Загора отказва хоспитализация. От останалите 9 пациента:  3- ма са хоспитализирани в ОАИЛ с тежки черепно-мозъчни и други комбинирани травми; 1 пациентка в Отделение по Ортопедия и травматология с Фрактура на предмишница и 5-ма в Хирургично отделение с лека и средна степен на черепно-мозъчна травма. На 6-ма леко пострадали бяха направени необходимите изследвания и прегледи и бяха върнати по домовете .

Останали на лечение в МБАЛ „Св.Пантелеймон” АД – гр. Ямбол /към 29.05.2009 г./:

ОАИЛ:
Р.П., 83-годишна
, приета в 10.00 часа на 28.05., Диагноза: Разскъсно-контузна рана на главата в дясно фронтотемпорално. Депресионна фрактура на черепа. Мозъчна контузия. Остър субдурален хематом. Оперирана по спешност в МБАЛ АД – Ямбол от Републикански неврохирург, гр. Ст.Загора.

Оперативна намеса: Остеокластична краниотомия в дясно темпорално. Екстирпация на набитите фрагменти. Евакуация на остър субдурален хематом.

Болната е с опасност за живота, на апаратна вентилация. Не е приведена в друго лечебно заведение, поради крайно нестабилната хемодинамика   

 

Хирургично отделение:

 

1.Г.С., 74-годишна, Диагноза: Контузио капитис ет регио лумбалис. Болната е в добро общо състояние. Няма оплакване. Липсват данни за фрактура.

 

2. Г.Д., 79-годишен, Диагноза: Контузио капитис ет вертебре цервикалис. Комоцио церебре. Добро общо състояние.

 

3. М.А., 75- годишна, Диагноза: Контузио капитис. Хематома капилиции. Контузио вертебре цервикалис. Комоцио церебре. Добро общо състояние. От направените контролни рентгенови изследвания, без данни за фрактура на шийни прешлени.

 

Отделение по Ортопедия и Травматология:

 

М.И. 72-годишна, Диагноза: Фрактура мани декстра. Хематом на меките тъкани на главата. В добро общо състояние с извършена на 29.05.2009 год. оперативна интервенция на дясна длан. 

Сподели в: