Върни се горе

„Повече заразени с COVID-19, хоспитализирани и починали хора – това е резултатът от ниското ваксинационно покритие в страната ни“, посочи в интервю за австрийската медия ORF министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „Заради ниския процент ваксинирани се налага да бъдат въведени ограничения в работата на някои сектори с цел намаляване разпространението на коронавирусната инфекция. Това от своя страна има негативен ефект върху икономиката“, обясни здравният министър. 

По думите му неправилното договаряне на ваксини, грешното приоритизиране на групите в плана за ваксинация, недобрата логистика, както и липсата на информационна кампания са довели до недоверието на хората към ваксините срещу COVID-19. „Съвкупността от всички тези малки проблеми изигра своята голяма роля и дава отговор на въпроса защо хората в България не искат да се ваксинират. Веднъж създадени тези негативни нагласи трудно биха могли да бъдат променени“, уточни д-р Кацаров и посочи: „Бившите управляващи вземаха по-скоро политически решения, отколкото такива, които да са в полза на гражданите и тяхното здраве.“

„В момента Министерството на здравеопазването организира по-активна информационна кампания за ползите от ваксинацията. Разчитаме постепенно негативните нагласи да бъдат променени, за да достигнем по-високо ваксинационно покритие сред населението през следващите месеци. Всяко по-агресивно действие от наша страна може да има негативен ефект. Необходими са устойчивост, постоянство, търпение“, отбеляза здравният министър. 

Сподели в: