Върни се горе

Утре Надзорният съвет на НЗОК се събира, за да вземе решение за подпомагане, със значителен финансов ресурс, на болниците, които обслужват пациенти с COVID-19. Това стана ясно от думите на здравния министър д-р Стойчо Кацаров по време на среща с директорите на софийските болници.

Той благодари на лекарите за усилията, които полагат в тежките условия на пандемия. „Напълно наясно съм колко трудна е ситуацията в страната, особено в болниците. Давам си сметка какво ви коства това, какви са рисковете за обществото ни и колко близо сме до момента, когато може да се окажем в невъзможност да осигурим лечение на пациентите с COVID-19 в нашата страна“, подчерта д-р Кацаров.

Министърът изтъкна, че въпреки проблемите, болниците се отнасят изключително отговорно към ситуацията. Той засвидетелства подкрепата на правителството, на президента и на всички държавни институции за грижите, които лечебните заведения оказват на нуждаещите се от медицинска помощ български граждани. Държавата подкрепя лечебните заведения с всичко възможно като организация и финансиране, за да не се допусне болните да не могат да бъдат обслужвани и да се наложи транспортирането им до съседни страни. „Наясно съм както с проблемите при осигуряването на лекарства и кислород, така и с тези, свързани с цената на тока. Имам цялата картина. Запознат съм с тенденциите и затова приложихме настоящите мерки, които на някои хора се струват драстични, но те са последен опит да не бъде въведен пълен локдаун, защото, ако нещата продължават по начина досега, това е единствената възможност, която остава“, предупреди министър Кацаров. „Това е усилие, което се надявам нашите сънародници да разберат, за да избегнем най-лошото - пълно затваряне“, допълни още той.

Сподели в: