Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров награди с официални плакети на Министерството на здравеопазването и грамота служителите на здравния контрол в страната. На церемонията присъстваха директорите на Регионалните здравни инспекции и директорите на дирекциите „Надзор на заразните болести“ и „Обществено здраве“.

Тържествената церемония беше открита от заместник-министъра на здравеопазването д-р Александър Златанов, който поздрави присъстващите и изрази своята благодарност за постоянството и усилията на екипите на регионалните здравни инспекции и в частност на директорите на дирекциите „Надзор на заразните болести“ и „Обществено здраве“. „Въпреки натрупаната умора пандемията сплоти колективите на РЗИ-тата. Направи ги по-уверени и готови да се справят с пандемията. Здравните инспекции трябва да търсят партньорство с останалите обществени структури, за да може заедно и по-бързо да се справим с пандемията“, посочи д-р Златанов.

В изказването си пред експертите министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров каза следното:

„В тази зала сме се събрали „най-лошите“ хора в страната. Аз, защото налагам ограничения, вие, защото контролирате спазването им, съставяте актове и налагате глоби на нарушителите, поставяте хората под карантина – затваряте ги в домовете им.

Най-лесно се вижда тази страна на нещата. Когато говорим за здравеопазване винаги си представяме болницата, лекаря, сестрата. Те спасяват непосредствено човешкия живот и това е лесно да се разбере. Много по-трудно е да се види и осмисли, и разбере, че добрият здравен контрол също спасява животи и то в мащаб много по-големи от този, на която и да е болница.

Пандемията ни помага да разберем значимостта на системите за обществено здравеопазване. Повечето хора дори не знаят, че служителите на здравния контрол също дават дежурства през нощта, през почивните дни, че влизат в огнището на заразата, че трябва да глобяват хора, които дори полицията, понякога се затруднява да проверява. От тази трибуна искам да се обърна към всички хора и да кажа:

„Хора не се сърдете за това, че ви поставят под карантина или, че ви глобяват за неспазване на противоепидемичните мерки. Те го правят за ваше добро. След време може да се окаже, че така са спасили живота ви или този на близките ви.

Искам да покажа на цялото общество, че това което прави здравният контрол, е важно, отговорно и изисква респекта и уважението на всички.

Стоя пред вас, за да ви кажа, че не сте сами в битката с пандемията. Давам много ясен знак, че Правителството стои зад вас. Държавата е признателна за това, което правите.

Днес награждавам цялата система за здравен контрол. Занесете тези плакети в РЗИ и ги поставете на видно място. Те са знак за благодарност и признателност към всички, които работиха и продължават да работят на първата линия в борбата с пандемията.

Още веднъж благодаря за усилията и за добре свършената работа.“

От името на наградените думата взеха д-р Таня Перчемлиева и д-р Цвета Иванова.

Д-р Таня Перчемлиева от РЗИ-Стара Загора изрази благодарност от свое име и от името на колегите си за уважението и признателността от страна на Министерството на здравеопазването.

Д-р Цвета Иванова от РЗИ-Пловдив каза, че борбата с COVID-19 е борба на цялото обществото, а не само на експертите.

Тържествената церемония завърши с коктейл в столичния хотел Милениум.

 

Сподели в: