Върни се горе

„Трябва да спазваме няколко прости правила – носете маски, ограничете контактите си в следващите няколко седмици, дезинфекцирайте, проветрявайте, стойте на дистанция. И най-важното нещо – ваксинирайте се. Ваксинацията е това, което ще ни извади трайно от това бедствие, ще ни позволи да възстановим нормалния си начин на общуване, на работа и на живот, ще върнем децата в училище. Всички други мерки са временни, те отлагат от един локдаун до следващия“. С този призив министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се обърна към българските граждани по време на събитие, в рамките на което колективен апел за ваксинация отправиха национално представителните пациентски организации и съсловните организации в системата на здравеопазването. „Няма повече време за отлагане и няма за какво да се колебаем. Да, ваксините са ефективни – в страните с високи нива на ваксинация умират по няколко души, а не по няколкостотин на ден, както у нас. Ваксините са безопасни – ваксинирани са над 3 млрд. души в света.

Това е зараза, която се предава от човек на човек, затова няма как да се справим един по един. Можем да го направим, единствено ако заедно осъзнаем заплахата, пред която сме изправени. Можем да излезем от тази ситуация, можем да се справим. Всеки един от нас трябва да се държи отговорно към любимите си хора, към своите близки, роднини, приятели. Ситуацията е критична и ще бъде такава в следващите няколко седмици. Моля ви, нека проявим отговорност,  за да излезем от тази криза по-силни – като хора, които виждат смисъл в това да съществуваме заедно като общност, народ и държава“, подчерта той.

Д-р Кацаров посочи, че страната ни е изправена пред най-тежката вълна на COVID-19 досега. „Здравната система до този момент се справя добре, но следващите две седмици ще бъдат критични. Обръщам се към всички лекари, сестри, санитари, фармацевти, шофьори, всички, които са в реанимационните отделения, в COVID-отделенията, в линейките. Знам колко им е трудно и физически, и психически, и емоционално в тази ситуация. Мога единствено да кажа, че се гордея с тях, гордея се, че съм лекар, като виждам какво правят. Гордея се, че съм българин, като виждам това, което правят на предела на силите си. Това не е само здравна криза. Това е национално бедствие. Здравната система не може да се справи сама, без участието на всички нас като граждани. Колкото и добре да е подготвена и организирана системата, ако всички ние не се вземем в ръце, не можем да излезем от тази криза“ , заяви още здравният министър.

В своя призив за ваксинация председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева посочи: „Без професионалистите по здравни грижи, без медицински сестри и акушерки ситуацията е критична. Обяснявахме на българските граждани, че трябва да спазват социална дистанция, че трябва да се имунизират, защото това е доказателството на науката за по-леко протичане на болестта и намаляване на смъртността. Проведохме научни обучения на колегите ни и около 45% от медицинските сестри в България вече са имунизирани. Над 35 000 сестри не достигат в системата. Пазете се, за да пазите и нас! Здравната система трябва да оцелее, трябва да продължи да съществува, защото COVID е много страшно заболяване, но има и други. Нашата мисия е да пазим здравето на хората, да помагаме и лекуваме съобразно постиженията на науката. Ваксинирайте се, спазвайте социална дистанция, бъдете отговорни към себе си, за да оцелеем в това време разделно!“.

Д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз заяви: „В момента най-важното е да достигнем тези стойности на ваксинация по начина, по който го правят не само в Европа, а и в Китай – децата над 3 г. се ваксинират. Това, че над 40% от лекарите по дентална медицина са ваксинирани, е добре, но не е достатъчно, защото работим на първа линия. Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията. Загубихме много светли личности без време благодарение на инфекцията, на грешните послания, давани включително и от наши колеги. Това не може да продължава повече. Ние трябва да докоснем душата на човека, за да убедим всички. Загрижен съм както за себе си, така и за моите близки, така и за моите студенти, за техните и моите пациенти, за живота на другите. Бъдете нашите посланици и предайте нашата молба към всички разумни граждани на нашата държава  - да се ваксинират.“

В изказването си председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова беше категорична: „Числата са красноречиви – над 90% от хоспитализираните пациенти са неваксинирани. Страхът се бори със знание. Това знание трябва да се предостави и от лекари, и от фармацевти, и от лекари по дентални медицина, специалисти по здравни грижи на пациентите по един изключително достъпен и разбираем начин, за което считам, че понякога сме длъжници. Единственият начин да се борим със страха е със знание и това знание трябва да се разпространява от всички нас.“

„Тези, които сме успели да убедим през последните две години, ни вярват и голяма част от тях се ваксинират дори и трети път. Лекарите сме обвинявани, че подаваме разнопосочни сигнали към обществото. Когато по една тема като ваксините срещу коронавируса 99% от колегите в световен мащаб твърдят едно и също нещо, базирано на доказателствата, и само 1, 2 или 3% твърдят обратното, е редно да се замислим. Никой не лежи в болница по желание, всички се надяват да оздравеят и да нямат усложнения. Разликата между това дали ще имаш временен дискомфорт от ваксината и дали ще бъдеш изписан след 10-15 дни от COVID отделението е, че понякога се случва да се стигне до фатален изход поради усложненията. Конспиративната теория трябва да бъде оставена и да се съсредоточим към проблемите в момента. Науката пред конспирацията!“, посочи в апела си за ваксинация председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, заяви: „Дали ни предстоят още по-тежки вълни, зависи от всички нас. Посланието ми към хората, които се колебаят да се ваксинират, особено възрастните, хората с хронични заболявания – не се колебайте, няма закога. Макар и закъснял, сега е моментът да се ваксинирате. Знам, че пациентите с хронични заболявания имат много притеснения – обърнете се към лекуващия си лекар, за да ви посъветва. На практика няма противопоказания за ваксинацията, има противопоказания да се разболееш. Хората трябва да разберат, че няма конспирация във ваксините. Аз се ваксинирах два пъти. Майка ми и баща ми, всичките ми близки са ваксинирани. Ваксинирайте се!“

„Трябва ли да умират стотици хора на ден, за да осъзнаем, че трябва да се ваксинираме?“, риторично попита адв. Пламен Таушанов, който е председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. „Делта вариантът е с пъти по-заразен, сега има много повече болни. Необходимо е да се борим с конспиративните теории. Всеки разумен човек трябва да се ваксинира. Аз съм имунизиран, преболедувах, но леко – това е смисълът. Първата линия вече приключи. Сега всички сме на първа линия“, подчерта още той.

Боряна Ботева, председател на Сдружение за развитието на българското здравеопазване, се обърна към българските граждани с думите: „Изключително важна е вярната и научно доказана информация. Всеки ден контактувам с хронично болни пациенти, които искат да се ваксинират, но се колебаят, защото получават разнопосочна информация, включително от общопрактикуващия си лекар. Насочваме ги към експерти, които им дават обективна информация – не за или против ваксините, а научно доказана и безпристрастна информация. Хората трябва да получават такава информация.“

 

Сподели в: