Върни се горе

„Единственият начин да избегнем трета вълна на COVID-19 е ваксинацията. Всички сме свидетели, че нито маските, нито дистанцията могат да я предотвратят. Имунизацията обаче може.“ Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг в Министерския съвет. Той посочи и конкретни примери: „Това се вижда в САЩ, във Великобритания, Дания. В Израел ваксинираха много голяма част от населението си и отчитат рязък спад на разпространението на COVID-19, както и на смъртността. Това са обективните доказателства.“ В страната ни е създадена достатъчно добра организация, за да се ваксинират повече хора и най-вече възрастните, обясни здравният министър. Той беше категоричен, че това е пътят за намаляване на смъртността и за отмяна на противоепидемичните мерки.

По отношение на съмненията за безопасността на ваксините министър Кацаров обърна внимание, че към днешна дата 2 млрд. души вече са ваксинираните срещу COVID-19 в световен мащаб. По същността си това може да бъде разчетено като едно от най-мащабните клинични проучвания, което показва, че страничните ефекти от ваксинацията са пренебрежимо малко в сравнение с ползата от ваксините. „Нека направим разговора за ваксинацията по-рационален, да премахнем предразсъдъците и стигмите и да се доверим на фактите“, призова д-р Кацаров. Самият той също е преболедувал COVID-19 тежко през декември, но планира скоро да се ваксинира.

В отговор на журналистически въпрос заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов посочи, че до края на месец юни ще бъде изготвен единен протокол за лечение на COVID-19 в болничната и извънболничната помощ. „Целта на работната група е освен протокола, да създадем и платформа, чрез която документът да бъде актуализиран в зависимост от последните научни достижения. На платформата ще бъдат публикувани и резултатите от клинични проучвания и клинични случаи, т.е. ще има непрекъснато обновяване на информацията“, обясни д-р Томов. Документът ще съдържа критерии за хоспитализация,  етапи от лечението, в които да се прилагат съответните медикаменти, както и индикации за привеждане в реанимация.

По време на брифинга стана ясно, че България е готова да предостави до 150 хил. дози ваксини срещу COVID-19 на съседни държави. Към страната ни има отправени искания от Косово, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина за подпомагане с ваксини, посочи здравният министър. Д-р Кацаров обясни, че процедурата е сложна и изисква съгласуване с Европейската комисия и с фирмите-производители, независимо дали процедурата ще бъде дарение или продажба. „Нашето желание е да помогнем. Това е помощ, която можем да си позволим, жест на добра воля. Потребностите на България са напълно задоволени и нямаме основания да се притесняваме от дефицит на ваксини до края на годината“, подчерта д-р Кацаров.

Сподели в: