Върни се горе

У нас вече функционират 39 от така наречените COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който посети COVID зоната в ДКЦ-12. „Нашето желание е да осигурим възможност за лечение на пациентите с COVID-19, без да се налага да влизат в болница. Надявам се в рамките на една до две седмици да бъдат разкрити поне 150 такива COVID зони в страната. Те ще бъдат равномерно разпределени географски, така че пациенти с COVID от цялата страна да имат възможност да получат клинични прегледи, лабораторни изследвания, да им бъдат направени рентгенови снимки и изписани безплатни лекарства,“ посочи д-р Кацаров и уточни, че става въпрос за пациенти с леки или със средно тежки симптоми.

„По този начин няма да се смесват потоците с другите пациенти, ще се намали натискът върху болниците. На всеки едни от центровете ще бъдат предоставени пулсоксиметри. На ДКЦ-12 предоставихме 30. Те от своя страна ще ги предоставят на пациентите за временно ползване, за да могат да си измерват сатурацията в домашни условия,“ обясни д-р Кацаров.

Здравният министър каза още, че вероятно ще са необходими седем до десет дни преди да започне безплатното изписване на лекарства за пациентите с леки или със средно тежки симптоми. „НЗОК досега е плащала само лекарства за лечение на хроничноболни за домашно лечение. За пръв път Касата започва да изплаща лекарства за болни с COVID на домашно лечение и това наложи изменение в няколко наредби,“ обясни д-р Кацаров. 

Всеки център ще получи подкрепа чрез осигуряване на апаратура, която да използва при лечението на COVID болни. Тя се осигурява от Министерството на здравеопазването, като за нея са заделени 10 млн. лв.

Сподели в: