Върни се горе

До дни предстои плановият прием и плановата оперативна дейност в София да бъдат временно ограничени. Мярката няма да засегне дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, по рехабилитация, продължително лечение, психиатрична помощ и хемодиализа. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров след среща с директорите на болниците в столицата. Той беше категоричен, че се прави всичко възможно, за да издържи здравната система.

В момента в София са свободни 45 интензивни легла, но част от тях се намират в специализираните акушеро-гинекологични болници – т.е. предназначени са за бременни родилки с COVID-19. Заради недостатъчния брой интензивни легла на срещата беше взето решение в София да бъдат разкрити още 50 легла за пациенти с коронавирусна инфекция в тежко състояние.

„Това се налага заради високата заболяемост, която към днешна дата в София надминава 1000 на 100 хил. души население“, обясни д-р Петров. Той посочи, че болничните легла за пациенти с COVID-19, които се нуждаят от консервативно лечение, са напълно достатъчни и към момента няма необходимост от разкриване на допълнителни такива. Въпреки това е създадена възможност леглата за пациенти в неусложнено състояние с COVID-19 да бъдат увеличени трикратно, посочи д-р Петров. Лечението на пациенти в спешно състояние е гарантирано, категоричен бе заместник-министърът.

Сподели в: