Върни се горе

Няма основания за напрежение в страната заради преструктурирането на болниците. Това каза министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев след срещата с общинските болници в София област днес.


Делегираните бюджети са една прогнозна рамка за първите три месеца, направена на базата на бюджета на НЗОК за тази година. Те ще се коригират, след като се види дейността на лечебните заведения за този период. За тази цел се предлага да се въведат нови договори за лечебните заведения и здравната каса. Според тях всички болници ще получават средствата за реалната дейност, която са извършили, обясни д-р Нанев.


За да няма злоупотреби обаче, ще се извършват строги проверки. Те ще са четири типа, обясни зам. здравният министър д-р Валерий Митрев. Първите ще са одит на сключените договори с НЗОК, вторите ще се извършват от агеницията Медицински инспекторат към МЗ. Третият тип проверки ще се прави съвместно с медицинските дружества, БЛС и БЗС. Така ще се вижда какво е качеството на предлаганите медицински услуги. При четвъртия тип проверки ще участват пациентските организации.


Целта не е да се наказват медицинските специалисти, а да се следи за защитата на правата на пациентите, обясни д-р Нанев.

Сподели в: