Върни се горе

Към 27 февруари в Министерство на здравеопазването са съобщени 51 случая на морбили. Засегнати са четири области в страната: Благоевград – 40 заболели, София-град – 7 заболели, София-област – 3 случая, Варна – 1 случай. По възраст заболелите са разпредени както следва: до 1 г. – 10; 1-4 г. – 24; 5-9 г. – 6; 10-14 г. – 2; 15-19 г. – 3; 20-24 г. – 1; 25-29 г. – 2; 35-39 г. – 2, над 40 г. - 1. Това съобщи на пресконференция в Министерството на здравеопазването главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Изпълнението на Националния имунизационен календар по закон е задължително. За изминалата година регионалните здравни инспекции са извършили 16 хиляди проверки за изпълнението на календара и са издадени 112 акта на родители, които не са ваксинирали децата си. Проверени са били и общопрактикуващи лекари и общ медицински персонал.

„Не приемам спекулацията, че ваксините често пъти дават нежелани реакции. Точно обратното – най-малък е броят на съобщените нежелани реакции именно при ваксините. Освен това страната ни е изключително либерална по отношение съобщаването на нежелани реакции. Има работещ механизъм за съобщаването – на страницата на ИАЛ всеки гражданин и всяко медицинско лице могат да докладват при съмнение за нежелана реакция към лекарствен продукт. Показателно е, че при 2 млн. и 200 хил. ваксинации през 2018 г. са съобщени едва 108 нежелани реакции, болшинството от които са т. нар. преходни реакции – повишаване на телесната температура, подуване или зачервяване около мястото на поставяне на ваксината. Важно е да се знае, че 1 болен от морбили, срещнал 100 неимунизирани срещу заболяването лица, разболява 95 от тях“, посочи доц. д-р Кунчев.

„В момента Националната референтна лаборатория към Националния център по паразитни и заразни болести, лабораторно проверява всеки докладван за съмнение от регионалните здравни инспекции случай на морбили извън благоевградското огнище. Изключително важно е тази ангажираността на лекарите и здравните структури, за да реагираме още при първите случаи. Гражданите трябва да знаят, че най-уязвими са неваксинираните деца до 13-месечна възраст и най-вече тези между 6 и 13 месеца, при които намалява предаваната от майката на плода защита“. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Изпълнителният директор на СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров” проф. д-р Татяна Червенякова уточни, че в момента в Инфекциозна болница има 7 пациента с морбили с благоприятен ход на заболяването. 

По отношение развитието на имунизационния календар доц. д-р Ангел Кунчев посочи, че Експертният съвет по имунопрофилактика е взел решение: чрез Националната програма за грип от следващия сезон да бъде осигурен безплатен достъп до ваксина срещу грип за всички желаещи хора над 65 години; да се намалят приемите на ваксина за туберкулоза от 4 на 3; да се промени схемата на прием за пневмококова ваксина - от 4 на 3; да се въведе още една реимунизация срещу коклюш в по-висока възраст, както и да се въведе препоръчителна ваксина срещу варицела, която чрез национална програма да се поставя безплатно на желаещите.

Сподели в: