Върни се горе

Област Благоевград се намира на Етап 1 от действащия Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Планът предвижда, че на този етап лечението на граждани с коронавирусната инфекция се осъществява в болничните структури по инфекциозни болести, пневмология и фтизиатрия, кардиология, вътрешни болести, ендокринология, педиатрия, неонатология, детска пневмология и фтизиатрия и др., както и в структури за интензивно лечение при осигурена възможност за изолация на болните. За област Благоевград 14-дневната заболяемост от COVID-19 на 100 хил. души население е 333. Лечебните заведения в областта разполагат с достатъчно свободни болнични легла за пациенти с COVID-19, в т. ч. и с достатъчно интензивни легла. В момента в областния град са хоспитализирани 26 пациенти, диагностицирани с коронавирусна инфекция. На  територията на цялата област към 4 август общият брой на настанените в болници пациенти с COVID-19 е 48, като в интензивно отделение е настанен един пациент.

Това обсъдиха на среща в областния град заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов, директорът на РЗИ-Благоевград д-р Петър Илиев и екипът му. Заместник-здравният министър беше в Благоевград, за да се запознае на място с актуалната епидемична обстановка и създадената организация за медицинското обслужване на болните от COVID-19.

„Координацията между здравната инспекция, лечебните заведения в областта и екипите за спешна медицинска помощ, която заедно с колегите сте създали, е на много добро ниво. Сигурен съм, че реализирайки предложенията, които днес обсъдихме, ще направите така, че тази координация да бъде отлична“, подчерта д-р Александър Златанов. По време на срещата беше посочено, че област Благоевград разполага с достатъчно болнични легла и дори и при евентуално повишаване на заболяемостта не се очаква свръхнатоварване върху здравната система. Беше посочено, че броят на болничните легла за активно лечение по договор с НЗОК в областта е над 1500. Двамата коментираха, че директорите на РЗИ могат да определят конкретен брой легла в лечебните заведения за дейности, свързани с COVID-19 при преминаването на съответната област в Етап 3 на Националния план.

Във връзка с координацията между болниците, центъра за спешна помощ с неговите филиали и регионалната здравна инспекция, заместник-министър Златанов посети и разговаря с екипите на ЦСМП-Благоевград и регионалната координационна централа, както и специалистите от спешното приемно отделение на държавната болница. Директорът на МБАЛ Благоевград д-р Огнян Митев беше категоричен: „Нямаме проблем с осигуряването на болнични легла както за пациентите с COVID-19, така и за тези, които не са диагностицирани със заболяването.“

Заместник-министър Златанов и д-р Митев обсъдиха още финансовото състояние на болницата, кадровата ѝ обезпеченост и други теми, свързани с дневния ред на лечебното заведение. Двамата посетиха и диагностично-консултативния център към болницата, където разговаряха с лекари и пациенти.

Сподели в: