Върни се горе

Бургас и София-област удължават срока на обявените грипни епидемии, като въвеждат в сила и преустановяване на присъствения учебен процес. Същата мярка се въвежда и в област Ямбол.

В Бургас епидемията бе обявена на 25 януари със срок до 31 януари. Заради продължаващата висока заболяемост в областта, въведените временни противоепидемични мерки ще бъдат удължени до 6 февруари, като за периода от 01.02.2024 до 06.02.2024 г., включително се преустановява присъственото обучение и провеждането на извънкласни занимания и дейности с ученици.

За същия период се преустановява и присъствения учебен процес и в Ямбол, а в София-област тази мярка ще бъде в сила до 7 февруари включително.

Всички останали временни мерки, въведени в областите с обявена грипна епидемия, остават в сила до края на нейното действие. Това включва преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища и забрана на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

Припомняме, че първата област въвела преустановяване на учебния процес е Пловдив, където учениците не посещават училище от понеделник – 29 януари до 5 февруари включително. От утре същата мярка влиза в сила за Варна и Пазарджик отново до 5 февруари, както и за Перник, но в срок до 9 февруари.

Област Хасково също обявява грипна епидемия. Временните противоепидемични мерки влизат в сила от 1 февруари и ще важат до 5 февруари.

Те включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища и забрана на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

Междувременно област Смолян отново удължава срока на въведените временни мерки. Те са в сила от 18 януари и първоначално трябваше да важат до 24 януари. Заради повишената заболяемост обаче продължителността беше удължена до 31 януари. Тъй като стойностите и към момента са над 230 на 10 000 население, Областният оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания е взел решение за нови удължаване до 5 февруари. Временните мерки засега остават същите.

Останали области в епидемия са Габрово, Плевен, Велико Търново и Шумен.

Сподели в: