Върни се горе

Болниците в България са повече, отколкото в Европейския съюз. Това стана ясно по време на дискусията за добрите европейски практики в болничната помощ, която се проведе в Народното събрание днес. Тя беше организирана от председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов, министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев и ректора на Медицински университет - София проф. д-р Ваньо Митев.

В ЕС средният брой на болниците на 100 000 души е три, докато в България е 4.6. Това е твърде висока разлика и трябва да се работи за доближаването до европейския стандарт, коментира доц. Християн Грива, директор на Националния център по здравна информация. У нас над средното ниво за Европа е и приемът в болница. В страната се регистрират по 24,1 хоспитализации на 100 души, което означава, че за година всеки четвърти българин е влизал в клиника. Неефективното изразходване на средства и концентрацията на високоспециализирани дейности в определени райони са сред другите проблеми на системата. Увеличаването на обема на пациентите в болниците се дължи на начина на заплащане, обясни Иво Ваклинов от НЗОК. За да се преодолеят тези проблеми, трябва да се реформира болничната помощ и да се развие здравноосигурителния модел, каза министърът на здравеопазването Божидар Нанев. Според него промените трябва да тръгнат от осигуряването на качество на медицинските услуги и на методика за остойностяване на всички медицински дейности.

 

Пълния текст на всички презентации от дискусията може да прочетете в секция „Новини” в рубриката „Здравеопазването по света” на сайта на Министерството на здравеопазването.

Сподели в: