Върни се горе

Болниците имат готовност да разкрият допълнителни легла при евентуално разпространение на COVID-19 у нас. УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ отделя цяла самостоятелна сграда – с 42 легла, „Александровска“ ще осигури 70 легла, а ВМА ще трансформира психиатричната си клиника в инфекциозна структура с 42 допълнителни легла. Това стана ясно от думите на председателстващия Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски след извънредно заседание на Министерския съвет във връзка с мерките, свързани с разпространението на COVID-19.

Пред медиите началникът на ВМА подчерта, че ежедневно – в 8.00 и в 17.00 часа, Националният оперативен щаб ще дава извънредни брифинги, в рамките на които ще бъдат оповестявани резултатите от изследваните проби за COVID-19. Целта е навременното информиране на обществеността при евентуално откриване на случай на коронавирус у нас, както и изнасянето на навременна и пълна информация с цел преустановяване на спекулациите в социалните мрежи и разсяване на страховете у българските граждани. Генерал-майор Мутафчийски коментира още, че отлично работят и медицинските гранични пунктове, доказателство за което е, че същите са установили няколко души със съмнение за COVID-19, които по утвърдения ред са транспортирани до лечебни заведения.

От днес е въведен междулабораторен контрол на лабораторията във ВМА и на Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ. За целта три отрицателни проби от едната лаборатория ще бъдат изследвани в другата, и обратното. Това е европейска практика и се прави с цел максимална сигурност на резултатите.

Със заповед на министъра на здравеопазването са открити двете нови лаборатории в „Света Марина“ - Варна и в УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович” - Стара Загора, където лечебните заведения ще могат да изпращат за изследване проби за COVID-19. Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че до края на днешния работен ден до всички общопрактикуващи лекари ще бъдат изпратени указания относно попълването и издаването на болничните листове на гражданите, поставени под 14-дневна карантина.

От днес в Националния оперативен щаб е включен и министърът на икономиката Емил Караниколов. Той посочи, че Министерството на икономиката се е обърнало към производители на медикаменти и лични предпазни средства, за да бъдат осигурени нужните количества. Водени са разговори и с държавния резерв относно необходимостта за осигуряване на суровини за дезинфектанти (спирт). С Комисията по стоковите борси и тържища стриктно се следят цените на стоките от първа необходимост, като министър Емил Караниколов подчерта, че на този етап няма увеличение в цените и няма необходимост от презапасяване.  

Сподели в: