Върни се горе

Българската болнична асоциация (ББА), Националното сдружение на частните болници (НСЧБ)и Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ) подкрепят новите противоепидемични мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването от 19 октомври 2021 г. Това става ясно от декларация на болничните сдружения, изпратена до д-р Стойчо Кацаров. В нея те изразяват и одобрението си от страна на работещите в лечебните заведения за болнична помощ да се представя здравен сертификат.

Представителите на болниците подчертават, че в настоящата поредна вълна с увеличен брой заразени с COVID-19 здравната система и болниците, в които се лекуват тези пациенти и хора с различни заболявания, но също нуждаещи се от своевременна болнична помощ, са изправени пред поредното изпитание. В декларацията се отбелязва още, че е въпрос на лична и обществена отговорност всеки, работещ в системата на болничното здравеопазване, където се концентрира лечението на тези пациенти, да приеме и да се съобрази с новите мерки, които, от медицинска и от гледна точка на развитието на пандемията в България към момента, са правилни.

Според болничните сдружения четвъртата вълна е достатъчно сериозна и тежка. Изисква се адекватен отговор, въпреки предизвикателствата, с които се сблъскват всички работодатели и болниците при организацията на работата по новите правила.

ББА, НСЧБ и НСОМБАЛ обръщат внимание, че вече има достатъчно ваксини, с които до голяма степен се решава проблемът с тежките случаи на протичане на заболяването и се намаляват случаите на летален изход. Те припомнят, че пътят за излизане от здравната криза неизбежно включва и неудобните за всички ни ограничения, към които се налага да се адаптираме. Те са само временни и са едни от най-либералните в Европа, но са наложителни, ако не искаме пълно затваряне на страната ни и активиране на механизма за „гражданска защита“ по линия на ЕС.

Болниците посочват, че обществото трябва да покаже солидарност и съпричастност на лечебните заведения, тъй като те понасят най-голямата тежест на пандемията.

Сподели в: