Върни се горе

2593 флакона от лекарствения продукт Veklury (ремдесивир) за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в средно тежко и тежко състояние бяха доставени днес в България.  Още тази вечер количества от медикамента ще получат всички регионални здравни инспекции, чийто ангажимент е в рамките на утрешния ден да снабдят лечебните заведения с разчетените количества. Медикаментът ще покрие лечението на 260 пациенти, хоспитализирани в интензивни структури. Това обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред медии в БулБио - НЦЗПБ.

Това е първата доставка по договорите, сключени между Министерството на здравеопазването и притежателя на разрешението за употреба на лекарството – Gilead Scinces. Припомняме, че за закупуването на доставените днес флакони Министерският съвет отпусна 2,1 млн. лв. Общо средствата, които страната ни ще задели за обезпечаване лечението на пациенти, показани за лечение с Ремдисивир до края на месец март, възлиза на над 26 млн. лева. До края на март 2021 г. в България поетапно ще бъдат доставени още 30 хил. флакона от медикамента.

„Лекарството пристигна днес по обед, веднага създадохме организация Ремдесивир да получат всички болници, които са го заявили. Започваме с раздаването на регионалните здравни инспекции в София-град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил, а до края на деня и на останалите 23 РЗИ. Столичната здравна инспекция тук, на място, отпуска количествата, заявени от Военномедицинска академия, „Александровка“ и „Пирогов", за да осигурят своевременно лечението на своите пациенти“, посочи д-р Пенков.

„Експертният съвет по анестезиология и интензивно лечение изготви протокол за приложение на медикамента, на база който колегите извършват оценка и преценяват дали да назначат терапия с лекарството. Протоколът е на разположение на всички лечебни заведения в страната“, обясни още заместник-министърът.

 

Сподели в: