Върни се горе

Българска делегация, ръководена от д-р Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването взе участие в провежданата в Милано двудневна конференция на тема „Изхранване на планетата, здравословно хранене“ (27-28 октомври 2015 г., гр. Милано, Италия). Форумът е организиран рамките на международното изложение ЕКСПО 2015 в гр. Милано, чийто надслов е „Изхранване на планетата, енергия за живот“.

Конференцията предостави възможност на ръководителите на делегациите на европейските държави да обсъдят всички стъпки към подобряване здравния статус на населението от гледна точка на здравословните хранителни навици.

В рамките на събитието д-р Шарков проведе среща с г-жа Беатриче Лоренцин, министър на здравеопазването на Италия.

Основна тема в разговора беше здравословното хранене и възможностите за въвеждане на законодателна регулация с цел намаляване на хроничните незаразни болести и смъртността. Г-жа Лоренцин подкрепи предприетите от правителството на България мерки за ограничаване консумацията на храни, съдържащи нездравословни количества от определени вещества, и подчерта, че Италия е изпитвала същите трудности при справянето с нездравословното хранене, но е срещнала разбирането на бизнеса.

На 28.10.2015 г., по време на кръглата маса д-р Ваньо Шарков, в качеството си на ръководител на българската делегация представи накратко предвижданата в България законодателна мярка за здравословно хранене и подчерта, че темата за храненето и начинът на живот е предмет на обсъждане в Европа на високо ниво в Съвета на министрите на здравеопазването на Европейския съюз и в Регионалия комитет на Световната здравна организация за Европа.

В допълнение, д-р Шарков открои и друг важен аспект от здравословния начин на живот - физическата активност, като запозна делегатите с дългосрочната правителствена програма „За здраво поколение”.

С изказването на д-р Шарков можете да се запознаете от прикачения файл.

 

 

Изказване на д-р Ваньо Шарков
DOC файл, 51,5 KB, качен на 28.10.2015

doc document
Сподели в: