Върни се горе

Улица в морската ни столица вече носи името на донор, спасил четири човешки живота. Тя се казва „Георги Николов“ и се намира във варненския квартал „Аспарухово“. Георги е местен млад мъж, учи в чужбина, има остър ум и светло бъдеще. На 20-ти септември 2015 г. обаче той остава завинаги на 21 год., но позволява на други четири живота да продължат своя път.

Следвайки законовата разпоредба, че в България улиците се кръщават само на починали хора с особени заслуги за обществото, тази новаторската идея носи името "Анонимните герои". Така нашата страна става първата в света, в която има улица, кръстена на донор.

Инициативата е на граждани и създателите на проекта "Последният дар на човека", като в основата му са Александър Николов – брат на Георги и Димитър Панайотов. Проектът има за цел да популяризира и развие темата за донорството в България.

Миналата седмица общинската комисия по „Култура и духовно развитие“ дава подкрепата си за преименуването на улицата, а този понеделник то вече става факт след заседание на Общинския съвет във Варна.

 

                                                                                                                                                                       Снимка: Георги Казаков

Сподели в: