Върни се горе

На 26 септември в Будапеща, Унгария българска делегация, начело със заместник-министър Мирослав Ненков, проведе среща с държавния секретар на Министерството на човешките ресурси на Унгария, г-н Золтан Оноди Шюч. Основната цел на срещата беше представянето на българската кандидатура за седалище на Европейската агенция по лекарствата.

От унгарска страна беше заявена позиция, че новото седалище на ЕМА следва да бъде разположено в държава-членка, в която липсва децентрализирана структура на ЕС. Официалната позиция по отношение на кандидатурите все още е в процес на подготовка, но България има сериозен шанс да получи подкрепа от Унгария.

В рамките на срещата бяха обсъдени и приоритетите на Българското председателство на Съвета, касаещи здравословното хранене при децата и ефективността, и достъпността на иновативните лекарствени продукти.

Двете страни откриха много допирни точки по отношение на проблемите, пред които са изправени министрите на здравеопазването. Беше заявен интерес за провеждане на интензивни политически дискусии в Съвета и по двете теми, както и от сътрудничество във връзка с инициативите, които Унгария предприема в рамките на Вишеградската четворка, така и на национално ниво.

Сподели в: