Върни се горе

България има пълна готовност за въвеждане на Европейския цифров зелен сертификат за ваксинация срещу COVID-19. Това стана възможно след като Националният системен интегратор „Информационно обслужване“ проведе успешни тестове и завърши интеграцията на българската система с тази на Европейската комисия, което означава, че българските сертификати са съвместими със системите на другите държави от ЕС. По регламент сертификатът влиза в сила от 1 юли 2021г., Централната система се очаква да започне работа още на 1 юни 2021г., което ще даде възможност на държавите-членки, които имат техническа готовност, да издават зелени сертификати още от следващия месец. Очаква се зеленият сертификат да улесни значително пътуването в европейските държави.

По регламент цифровият зелен сертификат е безплатен. Европейската комисия определя три варианта на документа - за наличие на завършен ваксинационен цикъл с една от одобрените от ЕК ваксини срещу COVID-19, при негативен тест за наличието на вирус или при преболедуване. Трите варианта съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС ще могат да проверяват валидността му.

Сертификатът за ваксинация съдържа информация за имена и датата на раждане на ваксинираното лице, кода по международната класификация на лекарствените средства, търговското наименование на продукта, производителя, партидата, датата на поставянето на ваксините, държавата на поставяне, ваксинационния център и други задължителни атрибути.

При документа за наличие на негативен тест за наличие на вирус е описан вида на теста, датата на тестване, резултатите, производителя, лабораторията, която е извършила теста  и др,, а сертификатът за преболедуване включва информация за датата на първия положителен тест за COVID-19 и валидността на сертификата. Важно е да се отбележи, че според изискванията на ЕК валидността на сертификата за преболедуване е не повече от 180 дни след първия положителен тест.

Първоначално ще бъдат издавани само сертификати за ваксинация, а документите за преболедуване и негативен тест се очаква да влязат в сила след средата на юни.

Европейският зелен сертификат ще бъде част от електронното медицинско досие на пациента. Всеки български гражданин има достъп до своето досие през здравно-информационния портал на НЗИС www.his.bg чрез квалифициран електронен подпис (КЕП) и има достъп до него навсякъде по света, по всяко време.

Разработената от „Информационно обслужване“ система ще прегенерира автоматично всички издадени до сега сертификати в новия европейски формат, когато регламента влезе в сила.  Старите сертификати ще продължат да бъдат валидни на територията на България, като е предвиден гратисен период до 12 август 2021 г, за да се избегне струпването на хора за преиздаване.

В момента експертите на „Информационно обслужване“ разработват апликация за мобилни устройства, която ще позволи на притежателите на здравни сертификати да разполагат с тях на мобилния си телефон или таблет, без да е необходимо да ги разпечатват на хартия и да се струпват пред личните лекари или ваксинационните центрове за издаване на документа. Това значително ще улесни гражданите при пътувания.

Сподели в: