Върни се горе

До края на ноември се очаква България да подпише ново споразумение за финансиране на програма за контрол на туберкулозата с Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Това стана ясно днес по време на среща между министъра на здравеопазването доктор Божидар Нанев, зам. министрите Любомир Гайдов, д-р Валерий Митрев с регионалния директор за страните от Източна Европа и Централна Азия към Глобалния фонд д-р Урбан Вебер и портфолио мениджъра за България Никол Дилейни.

Безвъзмездната помощ, която страната ни ще получи възлиза на 9.5 млн. евро. С нея ще се финансира новата програма за борба с туберкулозата, която ще стартира през 2010 г. и ще продължи пет години. Основната цел е да се понижи заболеваемостта от туберкулоза у нас до 27 на 100 000 души през 2014 г. В момента средната заболеваемост в страната е 38 на 100 000 души. Друг приоритет на програмата е борбата с мултирезистентната туберкулоза. Според Световната здравна организация България е сред 27-те страни в света, които са сериозно засегнати от този здравен и социален проблем. Мултирезистентната туберкулоза се повилява по-трудно от стандартното медикаментозно лечение и изисква специални грижи. Затова пациентите прекарват минимум 6 месеца до година в болница.  Процентът на хората, които са засегнати у нас от тази форма на болестта е 2.5% от всички регистрирани случаи на туберколоза или около 50 души на година.

 

До момента Министерството на здравеопазването е получило над 21 милиона евро от фонда за изпълнението на две мащабни здравни програми: „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” и „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”.

 

Сподели в: