Върни се горе

Според Световната здравна организация (СЗО) сърдечно-съдовите заболявания са основната причина за смъртността в световен мащаб, а почти половината смъртни случаи в Европа са следствие от сърдечно-съдови заболявания. В тази връзка всяка година в края на септември се отбелязва Международния ден на сърцето – глобална кампания за осъзнаване на риска и превенция от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт.

На 27 септември  Дружество на кардиолозите в България организира отбелязването на Световният ден на сърцето в България, с помоща на Министерство на здравеопазването, Български червен кръст и спонсориращите кампанията фармацефтични компании. Между 10:00 и 15:00 часа, в София, Варна, Стара Загора и Плевен ще бъдат отворени мобилни пунктове за измерване на сърдечно-съдовия риск –  кръвно налягане, пулс и холестерол. Своя сърдечно-съдов риск ще измерят и известни личности от шоубизнеса и медиите, сред които Диана Найденова, Радослав Янкулов, Иван Гарелов и водещият на „Ясновидци” Николай Георгиев. Всички посетители и пациенти ще получат информационни материали за сърдечно здраве.

Пунктовете в София ще бъдат при пилоните на НДК, на площад „Света Неделя” – до входа на метрото, пред „Народен театър Иван Вазов” и в градинката между Университета и Парламента. Във Варна прегледите ще се провеждат на входа на Морската градина, в Стара Загора – в сградата на БЧК, а в Плевен – на площад „Възраждане”, пред бившето кино „Галактика”. На специални бланки ще бъдат записани резултатите от изследванията и всеки пациент ще може да запази важната информация със своите стойности и важните съвети, които трябва да се спазват, за да бъде ограничен риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт.

Всяка година 17,2 милиона души умират от сърдечни заболявания и инфаркт, а почти 80% от тези смъртни случаи могат да бъдат предотвратени при по-сериозен контрол на рисковите фактори – пушене, неправилно хранене и липса на физическа активност. Допълнителни фактори са наднорменото тегло и стресът.

Сподели в: