Върни се горе

След клинично проследяване и получени отрицателни резултати при изследване в Института “Бернард Нохт” в Хамбург, Германия, официално бе отхвърлен вероятният случай на ТОРС в страната, съобщи на редовната пресконференция на Министерство на здравеопазването началникът на отдел “Противоепидемичен контрол” д-р Ангел Кунчев. Той подчерта, че ситуацията не налага промени в контрола, който се осъществява у нас, и разпоредените противоепидемични мерки на летищата в София, Варна и Бургас, както и на пристанищните комплекси във Варна и Бургас, продължават.

Не са въведени никакви ограничителни мерки за пристигащи пътници в страната, но на граждани, пристигащи от страни с вътрешно разпространение на заболявания от ТОРС се прави епидемиологична анкета и се препоръчват мерки за поведение и предпазване. Само на пътници с клинични прояви и данни за пристигане от страна с вътрешно разпространение на ТОРС и/или контакт с болен се налага изолация, изследване и лечение в инфекциозно отделение.

На пресконференцията също така бяха изнесени данни за трансмисивните инфекции, предавани от кърлежи. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Куманов съобщи, че Министерство на здравеопазването е създало работна група, включваща представители на Министерство на земеделието, ветеринарно-медицински специалисти, биолози и членове на Сдружението на общините, която разработва Национална програма за борба с трансмисивните инфекции. Програмата ще стартира през есента и включва мерки за намаляване популацията на кърлежите, мероприятия за разкриване на техните огнища и разяснителни мерки за предпазване на населението, съобщи професор Монев – ръководител на работната група за разработване на програмата.

Сподели в: