Върни се горе

„В рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., Министерството на здравеопазването ежегодно провежда информационни кампании за вредата от употребата на тютюневи изделия. Акцентът на Световния ден без тютюнев дим 2019 г. е поставен върху тютюнопушенето и белодробното здраве и в тази връзка МЗ, съвместно със Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ и Столична община, организира прегледи за пушачи, включително и на бездимни цигари. Тази година за първи път кампанията се провежда в три града в страната – София, Благоевград и Враца, като всеки гражданин напълно безплатно ще може да изследва състоянието на белите си дробове“. Това посочи зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на пресконференция във връзка със Световния ден без тютюн, който тази година преминава под мотото „Здраве за белите дробове без тютюн“.

Ръководителят на Офиса на Световната здравна организация за България д-р Скендер Сила подчерта, че тютюнопушенето е един от водещите фактори за преждевременна смърт в света, като в България всяка година болестите, причинени от тютюнопушене, убиват близо 17 хил. души. Д-р Сила беше категоричен, че СЗО ще подкрепи изцяло усилията на държавата и неправителствените организации за повишаване осведомеността на обществото относно вредните последици от употребата на тютюневи изделия.

В рамките на събитието стана ясно, че тази година интересът към инициативата за безплатни прегледи на пушачи е много голям, като списъците в гр. София са запълнени за месец юни. Прегледите във Враца ще се провеждат на 13.06.2019 г., а в Благоевград - на 21.06.2019 г. Кампанията ще продължи до края на годината през месеците юни, септември, октомври, ноември и декември.

Всеки, който желае, може да бъде консултиран в някой от 28-те кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушенето в регионалните здравни инспекции в страната. Повече информация може да бъде получена и на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето (тел. 0700 10 323).

Сподели в: