Върни се горе

По случай 15-ти август, Деня на Спасението, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров поднесе венец пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните.

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

 

 

 

А Д Р Е С

 

 

 

ДО

ПОЛК. ПРОФ. Д-Р ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ, Д.М.Н., FACS

ВРИД НАЧАЛНИК НА ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ

 

 

УВАЖАЕМИ ПОЛКОВНИК ПРОФЕСОР МУТАФЧИЙСКИ,

 

За мен е чест да поздравя Вас и служителите на Военномедицинска академия по случай тържественото отбелязване на 15 август – Деня на спасението.

Засвидетелствам почитта си пред паметта на над 130-те лекари и 20 медицински сестри – наши сънародници, загинали в изпълнение на своя професионален и човешки дълг при изпълнение на тежки среднощни операции, заразяване с болестите на пациенти или катастрофи с линейки.

Нека с минута мълчание отдадем уважение към хуманния акт и саможертвата  на колегите си и нека не забравяме високия им пример за храброст и морална отговорност. Показателен е подвигът на 26-годишния д-р Стефан Черкезов –участъков  лекар на село Стрелец, Великотърновско, който на 15 август 1963 г. спасява от горящ автобус 47 души, но сам той умира от тежки изгаряния.

Отправям благодарност към семействата и наследниците на униформените и цивилни граждани, изгубили живота си при спасяване на нуждаещи се хора. Знайте, че делото и подвига им няма да бъдат забравени.

 

 

 

гр. София                                          ПРОФ. НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

15.08.2017 г.                                       МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Сподели в: