Министър Кондева и Отрасловият съвет начертаха план за подписването на нов КТД

03 Юни 2024

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева и Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването начертаха план за подписването на нов Колективен трудов договор (КТД).

Министър Кондева пое ангажимент към двете страни да им бъде предоставен график за предстоящите заседания.

Работодателите следва да предложат структура за нов задълбочен анализ, обхващащ всички 181 лечебни заведения – държавни и общински. За целта ще бъде разработена и единна методика за оценка на причините, поради които болници не са успели да достигнат нивата на заплати от досега действащия КТД.

Паралелно с работата по анализа, на заседанията ще започне обсъждане и на конкретни текстове за нов Колективен трудов договор. Едно от предложенията на синдикатите е, той да бъде подписан за срок от 1 година без това да включва клаузите, касаещи възнагражденията. В тази част предложението е да се запазят същите нива като в предходния КТД, но за по-кратък период от 4 месеца. След това с приемане на новите бюджетни програми, частта за заплатите да бъде преразгледана и да се приемат нови стойности.

Работодателските организации от своя страна настояха при подобен подход да бъде осигурена гаранция, че Националната здравноосигурителна каса няма да налага санкции на болниците, които не са успели да постигнат необходимите нива в рамките на четиримесечния срок.

Министър Кондева благодари на Отрасловия съвет за конструктивния диалог и изрази увереност, че преговорите ще бъдат доведени до удовлетворителен резултат и за двете страни.

„Показахме, че има начин да постигнем консенсус, защото подписването на нов Колективен трудов договор е важно за всички ни“, посочи д-р Кондева.

Свързани новини

Свързани новини

Още новини

Още новини